Kovácsoltvas: kézi kovácsolással vagy gépi kovácsolású elemekből

Kovácsoltvas kerítésbetét panellel, pálcával, karikákkal, csúcsdísszelHa Ön kovácsoltvas kerítést, korlátot vagy egyéb szerkezetet szeretne és az interneten kutakodik kiket talál? Kik azok ilyen tárgyak kivitelezésével foglalkoznak? Egyrészt kovácsok, díszműkovácsok, másrészt a lakatosok, szerkezeti lakatosok.

A kovácsok kézi kovácsolással szelídítik meg a vasat és a nyers formátlan anyagnak adnak az elképzelések szerinti megjelenést. A lakatosok ezzel szemben már előre elkészített elemeket illesztenek egymáshoz hegesztéssel.

Kézi kovácsolásA kézi kovácsolás során a vas megmunkálása kézzel történik, így a kovácsmester egyéni szaktudása minden elemben megjelenik. Néhány művelet már a kovácsműhelyekben is gépesített, könnyítve így a megmunkálást, de alapvetően a kézzel végzett munka a jellemző. A nagyfokú egyediség és eredetiség jellemző a kézi kovácsolással készült végtermékekre, viszont a nagymértékű emberi erő felhasználás az árában is megjelenik.

A gépi kovácsolás elterjedése a sorozatgyártást tette lehetővé, a végtermékek elkészítése kevesebb emberi erőt igényel. A gépi kovácsolás során minden vasmegmunkálási lépés gépekkel történik, üzemi méretekben. Természetesen felmerül, hogy ha nagyüzemi a gyártás, akkor hová lesz az eredetiség és az egyediség.

Azonban a gépi erővel végzett műveletek során elkészített különféle bonyolultságú félkész elemek széles választéka és jó egymáshoz illeszthetősége megteremti a lehetőséget, hogy egészen egyedi megjelenésű végtermékek készülhetnek. Az egyszerűbb formákból ugyanúgy könnyű ízléses szerkezetet létrehozni, mint a bonyolultabb, sokszor többféle motívumot is magába foglaló félkésztermékekből. Az efféle szerkezeteknek is szinte csak a fantázia szab határt és természetesen a pénztárca. Hiszen az előregyártott elemekből készített termékek sem olcsóak, viszont megfizethetőbbek, mint a teljesen kézzel gyártott társaik.

Kovácsoltvas panel - félkészelem 29206 Kovácsoltvas korlát csigalépcsőhöz Kovácsoltvas korlát részlet - 29206 panel

A manapság ismét divatba jött kovácsoltvas méltó éke otthonainknak. Kerítések, korlátok, mindenféle berendezési tárgyak készülnek belőle és a sorozatgyártásnak köszönhetően elérhető közelségbe kerül az emberek szélesebb rétegének is.

Az alábbi linken kerítések és korlátok készítéséhez találhat előregyártott félkész elemeket.

Kovácsoltvas kerítések elemei

Kovácsoltvas korlátok elemei

Jó böngészést kívánok!

Képek forrása: Art Sahinler Kovácsoltvas Elemek Webáruháza, Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük